In premiera mondiala, oamenii de stiinta chinezi raporteaza tratarea cazurilor de diabet cu terapie celulara Comments Off on In premiera mondiala, oamenii de stiinta chinezi raporteaza tratarea cazurilor de diabet cu terapie celulara 70

Un grup de oameni de stiinta si clinicieni chinezi le-ar putea oferi o licarire de speranta pacientilor care se lupta cu diabetul.

Un barbat in varsta de 59 de ani cu diabet de tip 2 care avea nevoie de mai multe injectii de insulina zilnic a primit un transplant de celule inovator. De 33 de luni, pacientul nu mai ia insulina si nu ia niciun alt medicament, dand speranta altor bolnavi de diabet.

Pacientul, un barbat in varsta de 59 de ani care traia de 25 de ani cu diabet zaharat de tip 2, prezenta un risc serios de complicatii ale bolii. A avut un transplant de rinichi in 2017, dar si-a pierdut cea mai mare parte a functiei de insulita pancreatica care controleaza nivelul glicemiei si s-a bazat pe mai multe injectii de insulina in fiecare zi.

Era expus la un risc mare de a avea complicatii grave ale diabetului”, a declarat Yin Hao, cercetator la Spitalul Changzheng din Shanghai, la inceputul acestei luni pentru publicatia de stiri The Paper.

Pacientul a primit transplantul inovator de celule in iulie 2021. La unsprezece saptamani dupa transplant, nu a mai avut nevoie de insulina externa, iar doza de medicatie orala pentru controlul nivelului de zahar din sange a fost redusa treptat si complet oprita un an mai tarziu.

Diabetul este o afectiune cronica care afecteaza modul in care corpul nostru transforma alimentele in energie. Ceea ce consumam este descompus in glucoza – un simplu zahar – si eliberat in sange. Insulina, produsa de insulele pancreasului, este esentiala pentru reglarea nivelului de zahar din sange.

In diabet, acest sistem este deturnat: fie organismul nu produce suficienta insulina, fie nu poate folosi eficient insulina pe care o produce.

Exista mai multe tipuri de diabet, dintre care tipul 2 este cel mai frecvent, afectand aproape 90% dintre bolnavi. Este in mare parte legat de dieta si se dezvolta in timp. Indiferent de tipul de diabet, incapacitatea de a mentine nivelurile normale de glucoza din sange in timp poate duce la reactii adverse grave, inclusiv boli de inima, pierderea vederii si boli de rinichi.

Potrivit Centers for Disease Control and Prevention din SUA, „nu exista inca un remediu pentru diabet”.

Alaturi de pierderea in greutate, o dieta sanatoasa si administrarea medicamentelor, insulina este principalul tratament pentru unii, dar acest lucru necesita injectii frecvente si monitorizare.

Oamenii de stiinta din intreaga lume cerceteaza transplantul de insule pancreatice ca alternativa promitatoare, in principal prin crearea de celule asemanatoare insulelor din culturi de celule stem umane. Acum, dupa mai bine de un deceniu de munca, grupul de oameni de stiinta chinezi a facut un pas mai aproape”, explicaConf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Echipa a folosit si programat propriile celule mononucleare din sangele periferic al pacientului, a spus Yin, care au fost apoi transformate in „celule seminte” si au reconstituit tesutul insular pancreatic intr-un mediu artificial.

In timp ce datele preclinice de la echipa lui Kieffer sustin utilizarea insulelor derivate din celule stem pentru tratamentul diabetului de tip 2, raportul lui Yin si al colegilor este, dupa cunostintele lui Kieffer, „prima dovada ca functioneaza la om”. Yin a spus ca descoperirea a fost un alt pas inainte in domeniul relativ nou al medicinei regenerative – unde propriile capacitati de regenerare ale organismului sunt valorificate pentru a trata bolile.

Tehnologia s-a maturizat si a impins granitele in domeniul medicinei regenerative pentru tratamentul diabetului” explicaConf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

La nivel global, China are cel mai mare numar de persoane cu diabet. Potrivit Federatiei Internationale de Diabet, in tara exista 140 de milioane de oameni cu diabet. Dintre acestea, aproximativ 40 de milioane depind de injectiile cu insulina pe tot parcursul vietii.

Intr-un articol de anul trecut, el a subliniat ca, in timp ce China reprezinta 17,7% din populatia lumii, populatia diabetica a tarii a reprezentat un sfert uimitor din totalul global, punand o povara uriasa pentru sanatate asupra guvernului.

Daca aceasta abordare a terapiei celulare functioneaza in cele din urma, a spus Kieffer, „poate elibera pacientii de povara medicamentelor cronice, poate imbunatati sanatatea si calitatea vietii si poate reduce cheltuielile cu asistenta medicala”. Dar pentru a ajunge acolo, a adaugat el, au fost necesare studii pe mai multi pacienti.

𝑪𝒖 𝒕𝒐𝒂𝒕𝒂 𝒅𝒓𝒂𝒈𝒐𝒔𝒕𝒆𝒂 𝑷𝑬𝑵𝑻𝑹𝑼 𝑪𝑶𝑷𝑰𝑳𝑼𝑳 𝑻𝑨𝑼! 🤰 Participa la campania de Ziua Copilului si profita de reduceri si cadourile garantate la semnarea unui contract in luna iunie.

  • Inscrie-te acum  https://stemcellsbank.ro/campanie-iunie si poti beneficia de:
  •  𝐑𝐄𝐃𝐔𝐂𝐄𝐑𝐈 la pachetele de recoltare si stocare celule stem.
  •  𝐁𝐀𝐁𝐘 𝐌𝐎𝐍𝐈𝐓𝐎𝐑 garantat la semnarea unui contract.
  • *Baby Monitor Full HD 360°, Wireless, vedere nocturna infrarosu, senzor si alarma miscare, cu sunet bidirectional si rotire automata
  •  𝐄𝐁𝐎𝐎𝐊 gratuit cu sfaturi despre ingrijirea bebelusului.
  • Perioada campanie 1-30 iunie.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.

Sursa:https://www.scmp.com/news/china/science/article/3263878/chinese-scientists-report-world-first-they-cure-patients-diabetes-cell-therapy?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0BFdkpg1x3yER6oOb3y_tXtkNB1EJizHZq5V7ztCT-CsgJ2LTysrrjO5Y_aem_ATzYjuuBTgFrSj4AAZbK-o3oo7eJ766LvZbZZAPsQku1GOlJph3mblKTEEyURTi9bMIBjArThQL95-W-p5eHIGPJ , Acest articol a aparut initial pe South China Morning Post (www.scmp.com), principala sursa mass-media care raporteaza despre China si Asia.

Previous ArticleNext Article

Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi Comments Off on Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi 305

Sarcina este o călătorie transformatoare și miraculoasă, însoțită de numeroase schimbări fiziologice în corpul unei femei. Pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului în creștere și pentru a susține bunăstarea mamei, este esențial să faceți anumite ajustări ale stilului tău de viață în această perioadă.

În acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Sanador, detaliază schimbările majore la care viitoarele mame ar trebui să se aștepte pe parcursul sarcinii dar și cum pot gestiona aceste schimbări pentru a susține creșterea și dezvoltarea bebelușului lor.

Respirație dificilă și nas congestionat aparent fără motiv?

În timpul sarcinii, volumul sanguin al unei femei crește pentru a sprijini fătul în creștere și pentru a satisface nevoile în schimbare ale organismului. Volumul de sânge extins poate duce la vase de sânge proeminente în diferite părți ale corpului, inclusiv în căile nazale. Fluxul sanguin crescut poate provoca umflarea țesuturilor nazale, ceea ce duce la congestie și dificultăți de respirație pe nas.

Utilizează ser fiziologic sau picături cu apă de mare pentru a ajuta la respirație. De asemenea, poți să bei ceaiuri calde și să dormi cu capul ridicat pe o pernă pentru o respirație mai ușoară.

Schimbarea alimentației este un must!

Chiar dacă înainte de a rămâne însărcinată stilul tău de viață nu îți permitea să acorzi o atenție deosebită alimentației, perioada sarcinii aduce shimbări majore. Renunțatul la mesele rapide de peste zi sau la soluțiile de moment precum fast food sau alimente semipreparate poate fi dificil, dar este un pas esențial pentru o sarcină sănătoasă.

În timpul sarcinii, este important să se consume o dietă bine echilibrată, care să includă o varietate de grupe de alimente. Viitoarea mamă ar trebui să includă: fructe și legume – acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și asigură un aport divers de nutrienți. Cereale integrale, paste și orez – acestea sunt surse excelente de carbohidrați complecși, oferind energie susținută. De asemenea Proteinele slabe precum carnea de pasăre, peștele lactatele sau leguminoasele sunt elementele de bază ale creșterii și dezvoltării fetale”, explică dr. Ana Chioveanu

Linea negra sau piele închisă la culoare – ce se întâmplă?

Multe femei observă o linie întunecată numită linea nigra care apare pe abdomen în timpul sarcinii. Această linie verticală merge de la buric până la osul pubian și este cauzată de modificările hormonale care stimulează producția crescută de melanină. În plus, femeile însărcinate pot prezenta întunecarea pielii în alte zone, cum ar fi fața (cunoscută sub numele de melasma sau „mască a sarcinii”) sau în jurul mameloanelor. Aceste modificări ale pielii sunt temporare și tind să se estompeze după naștere.

Renunță la consumul de tutun, alcool și substanțe interzise

Unul dintre cei mai importanți pași către asigurarea unei sarcini sănătoase este să spui nu substanțelor nocive precum tutunul, alcoolul, substanțele interzise sau medicamentele.

Tutunul, sub orice formă, conține numeroase substanțe chimice nocive, inclusiv nicotină, monoxid de carbon și gudron. Atunci când sunt consumate în timpul sarcinii, aceste substanțe pot traversa placenta și pot afecta fătul în curs de dezvoltare.

Alcoolul trece prin placentă și intră în sângele copilului. Acest lucru poate duce la o serie de probleme fizice, comportamentale și cognitive cunoscute sub numele de tulburări ale spectrului alcoolului fetal și pot cauza dizabilități pe tot parcursul vieții, inclusiv dificultăți de învățare, întârzieri de dezvoltare, anomalii faciale și probleme de creștere. Dacă nu vorbim direct de substanțele interzise precum drogurile, mama trebuie să fie atentă la orice medicament administrat și să nu consume pastile sau alte medicamente care nu sunt prescrise de către medic , continuă dr. Ana Chioveanu.

Sarcina este o perioadă ce aduce multe provocări, deși poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața ta. Schimbările ce apar în corpul tău, precum și schimbările stilului de viață nu sunt ușoare, dar sunt benefice atât pentru mamă cât și pentru copilul care se dezvoltă.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro

Potentialul Terapiei cu Celule Stem pentru tratarea diabetului – strategii de tratament Comments Off on Potentialul Terapiei cu Celule Stem pentru tratarea diabetului – strategii de tratament 193

Terapia cu celule stem este o noua abordare promitatoare pentru tratamentul diabetului, o boala cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Celulele stem au capacitatea de a genera tesut nou si de a repara tesutul deteriorat, ceea ce le face o optiune de tratament pentru diabet, care se caracterizeaza prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Specialistii MedLife Stem Cells Bank iti prezinta potentialul terapiei cu celule stem pentru tratarea diabetului si strategiile de tratament in curs de dezvoltare.

Potentialul terapiei cu celule stem pentru tratamentul diabetului zaharat

Celulele stem au potentialul de a se diferentia in celule necesare care ar putea fi folosite pentru a inlocui celule deteriorate din pancreasul persoanelor cu diabet.

Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Strategii de tratament pentru terapia cu celule stem in diabet

Exista mai multe strategii de tratament in curs de dezvoltare pentru terapia cu celule stem in diabet, printre care:

  1. Diferentierea celulelor stem in celule producatoare de insulina

Aceasta abordare implica diferentierea celulelor stem in celule producatoare de insulina, care pot fi apoi transplantate in pancreasul persoanelor cu diabet. Aceasta abordare a aratat rezultate promitatoare in studiile pe animale, celulele producatoare de insulina derivate din celule stem inversand cu succes diabetul la soareci. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a optimiza procesul de diferentiere si pentru a asigura siguranta si eficacitatea procedurii.

  1. Modularea imuna

Celulele stem au capacitatea de a modula sistemul imunitar, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Aceasta abordare implica transplantul de celule stem care au fost modificate pentru a suprima sistemul imunitar si pentru a preveni deteriorarea ulterioara a pancreasului.

  1. Regenerarea tesutului pancreatic

Celulele stem au capacitatea de a genera tesut nou si de a repara tesutul deteriorat, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2. Aceasta abordare implica transplantul de celule stem care au fost modificate pentru a se diferentia in tesut pancreatic, ceea ce ar putea ajuta la restabilirea functiei pancreasului.

MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponbila in lume, Biosafe Sepax 2, prin care s-au procesat peste 1 milion de recoltari / probe de celule stem si s-au realizat peste 2500 de transplanturi.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Terapii combinate

Terapia cu celule stem poate fi combinata cu alte strategii de tratament, cum ar fi medicamentele imunosupresoare sau terapia genica, pentru a spori eficacitatea tratamentului.

Celulele stem pot fi colectate doar in momentul nasterii, din cordonul ombilical. In caz de nevoie, acestea ii vor putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile.

Inscrie-te la concursul lunii august si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem la nastere, dar si 1 set cadou Mommy Care oferit de Next Step, 1 ebook garantat cu sfaturi pentru ingrijirea bebelusului! Completeaza formularul de inscriere https://stemcellsbank.ro/concurs-august. Concursul se desfasoara in perioada 01.08.2023 – 31.08.2023.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.