Progresele actuale ale terapiei pe bază de celule stem pentru bolile de rinichi Comments Off on Progresele actuale ale terapiei pe bază de celule stem pentru bolile de rinichi 71

Bolile de rinichi sunt o problemă de sănătate răspândită în întreaga lume. Terapia cu medicamentatie multipla utilizată în tratamentul curent de rutină pentru bolile de rinichi nu poate decât să întârzie progresia bolii. Niciunul dintre aceste medicamente sau tratamente nu poate inversa progresia către un stadiu terminal al bolii. Prin urmare, este crucial să se exploreze noi terapii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților și, eventual, a vindeca, a inversa sau a atenua boala renală.

O nouă analiză a sugerat că prevalența globală a bolii renale cronice (IRC) în anul 2017 a fost de 9,1% (697,5 milioane de cazuri). Organizația Mondială a Sănătății a estimat că aproximativ 5 până la 10 milioane de oameni mor anual din cauza bolilor de rinichi în întreaga lume.

Celulele stem au un potențial promițător ca formă de medicină regenerativă pentru bolile de rinichi datorită replicării lor nelimitate și capacității lor de a se diferenția în celule de rinichi in vitro. Creșterea dovezilor din administrarea de celule stem într-un model experimental de boală renală a sugerat că terapia pe bază de celule stem are efecte terapeutice sau renoprotectoare pentru a atenua afectarea rinichilor, îmbunătățind în același timp funcția și structura ambelor compartimente glomerulare și tubulare”, explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Celulele stem au potențialul de a fi următorul medicament regenerativ pentru tratarea bolilor de rinichi. Există tot mai multe dovezi care sugerează că terapia pe bază de celule stem are efecte renoprotectoare pentru a atenua afectarea rinichilor, îmbunătățind în același timp funcția renală. Această revizuire rezumă abordările actuale ale terapiei bazate pe celule stem pentru a trata bolile renale în modele experimentale și rezultatele din studiile clinice pe oameni raportate până în prezent.

Boala de rinichi este o problemă de sănătate răspândită la nivel mondial

Repertoriul terapeutic actual pentru prelungirea duratei de viață a pacienților cu boală cronică renală este limitat la terapia de înlocuire a rinichilor, dializă sau transplant de organe. Datorită costului medical ridicat implicat în terapia dializă, care compromite și calitatea vieții pacienților, de aceea dializa nu este o soluție ideală deoarece nu restabilește sau înlocuiește toate funcțiile rinichilor. Între timp, deficitul grav de donatori de organe și riscurile potențiale de respingere a organelor limitează practica transplanturilor de rinichi. Prin urmare, este esențial ca cercetătorii medicali să exploreze noi terapii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu boli de rinichi și pentru a putea vindeca, inversa sau atenua boala de rinichi.

Celulele stem sunt definite ca celule capabile de auto-reînnoire și se pot diferenția într-o varietate de tipuri de celule. Mai mult, celulele stem posedă plasticitate celulară și se extind ușor in vitro, acestea toate fiind proprietățile benefice ale terapiei cu celule stem. Celulele stem au fost explorate pe larg în tratarea bolilor cardiace, neuronale, vasculare, imunologice și de rinichi. În unele țări, există terapii cu celule stem bazate pe celule stem mezenchimale (MSC), care sunt disponibile ca produse comerciale aprobate de agențiile locale de reglementare pentru anumite boli sau indicații de sănătate”, continuă Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Astfel, această formă de intervenție poate deschide calea către următoarea medicină regenerativă pentru bolile umane.

Celulele stem pluripotente induse (iPSC) au multe proprietăți regenerative. În 2006, Takahashi și Yamanaka au arătat că fibroblastele adulte de șoarece pot fi reprogramate în iPSC, prin introducerea a patru factori de transcripție (OCT4, SOX2, KLF4 și c-MYC). Aceasta a fost o descoperire inovatoare care a devenit un reper în cercetarea celulelor stem. Dezvoltarea terapiilor bazate pe iPSC ar putea depăși preocupările etice datorate sursei celulelor și a potențialului de respingere a celulelor de către pacientul primitor.

Din evoluțiile recente, iPSC-urile pot fi acum direcționate să diferențieze și să genereze organoide renale asemănătoare cu rinichiul uman in vitro. Un rinichi uman creat artificial poate fi aplicat în medicina regenerativă și în modele de dezvoltare, toxicitate și boli. În plus, utilizarea iPSC-urilor proprii ale pacienților pentru a genera organoizi renali de înaltă calitate permite validarea medicamentului într-o manieră specifică pacientului. Acest lucru este contribuit de corelația strânsă dintre fondul genetic individual al pacienților și capacitatea de răspuns la medicamente. Grupul lui Melissa H Little a generat cu succes organoizi renali derivati ​​din iPSC-uri umane care aveau toate tipurile de celule renale anticipate. Acești organoizi posedau nefroni segmentați în glomerul, tubul proximal, ansa Henle și tubul distal împreună cu ductul colector, rețeaua endotelială și interstițiul renal. Între timp, în mod similar, grupul Izpisua-Belmonte a generat și un organoid renal care conține glomeruli cu podocite, celule tubulare proximale și distale și celule endoteliale.

Deși terapiile cu celule stem în regenerarea rinichilor din studiile in vitro și preclinice sunt promițătoare și un profil de siguranță încurajator a fost demonstrat în studiile clinice pe oameni în faze timpurii, aceste terapii pe bază de celule trebuie să fie traduse în dovezi mai semnificative cu eficacitate clinică. Efectele secundare ale terapiilor cu celule stem asupra bolilor renale necesită încă investigații suplimentare, deoarece din rezultatele preliminare disponibile lipsesc date de urmărire pe termen lung. Unele preocupări legate de utilizarea celulelor stem vii ar trebui să fie luate în considerare. Cu toate acestea, se pare că terapia cu celule stem va avea un viitor important în domeniul regenerării rinichilor. Mai multe clarificări vor fi obținute cu privire la mecanismele de protecție ale celulelor stem în tratamentul bolilor renale prin înțelegerea suplimentară a mecanismelor acțiunilor celulelor stem in vivo. Succesul acestei noi terapii pe bază de celule ar putea schimba cu adevărat domeniul de aplicare al viitorului medicinei regenerative.

Ai încredere că ești 100% pregătită pentru venirea celui mic!

➡️ 2 Webinarii gratuite oferite de Stem Cells Bank prin Centrul PROMama în care să afli direct de la specialiști tot ceea ce trebuie să știi despre sarcină, naștere și îngrijirea bebelușului!

📍 𝐌𝐢𝐞𝐫𝐜𝐮𝐫𝐢, 𝟏𝟓 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐞 ș𝐢 𝐉𝐨𝐢, 𝟏𝟔 𝐈𝐮𝐥𝐢𝐞

📍 𝐎𝐫𝐚 𝟏𝟕:𝟎𝟎-𝟏𝟖.𝟑𝟎

Înscrie-te aici ➡️ https://stemcellsbank.ro/webinar

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8316868/

Previous ArticleNext Article

Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi Comments Off on Schimbări neașteptate în sarcină? Iată care sunt acestea și cum să le gestionezi 305

Sarcina este o călătorie transformatoare și miraculoasă, însoțită de numeroase schimbări fiziologice în corpul unei femei. Pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a fătului în creștere și pentru a susține bunăstarea mamei, este esențial să faceți anumite ajustări ale stilului tău de viață în această perioadă.

În acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrica-ginecologie in cadrul spitalului Sanador, detaliază schimbările majore la care viitoarele mame ar trebui să se aștepte pe parcursul sarcinii dar și cum pot gestiona aceste schimbări pentru a susține creșterea și dezvoltarea bebelușului lor.

Respirație dificilă și nas congestionat aparent fără motiv?

În timpul sarcinii, volumul sanguin al unei femei crește pentru a sprijini fătul în creștere și pentru a satisface nevoile în schimbare ale organismului. Volumul de sânge extins poate duce la vase de sânge proeminente în diferite părți ale corpului, inclusiv în căile nazale. Fluxul sanguin crescut poate provoca umflarea țesuturilor nazale, ceea ce duce la congestie și dificultăți de respirație pe nas.

Utilizează ser fiziologic sau picături cu apă de mare pentru a ajuta la respirație. De asemenea, poți să bei ceaiuri calde și să dormi cu capul ridicat pe o pernă pentru o respirație mai ușoară.

Schimbarea alimentației este un must!

Chiar dacă înainte de a rămâne însărcinată stilul tău de viață nu îți permitea să acorzi o atenție deosebită alimentației, perioada sarcinii aduce shimbări majore. Renunțatul la mesele rapide de peste zi sau la soluțiile de moment precum fast food sau alimente semipreparate poate fi dificil, dar este un pas esențial pentru o sarcină sănătoasă.

În timpul sarcinii, este important să se consume o dietă bine echilibrată, care să includă o varietate de grupe de alimente. Viitoarea mamă ar trebui să includă: fructe și legume – acestea sunt bogate în vitamine, minerale și fibre și asigură un aport divers de nutrienți. Cereale integrale, paste și orez – acestea sunt surse excelente de carbohidrați complecși, oferind energie susținută. De asemenea Proteinele slabe precum carnea de pasăre, peștele lactatele sau leguminoasele sunt elementele de bază ale creșterii și dezvoltării fetale”, explică dr. Ana Chioveanu

Linea negra sau piele închisă la culoare – ce se întâmplă?

Multe femei observă o linie întunecată numită linea nigra care apare pe abdomen în timpul sarcinii. Această linie verticală merge de la buric până la osul pubian și este cauzată de modificările hormonale care stimulează producția crescută de melanină. În plus, femeile însărcinate pot prezenta întunecarea pielii în alte zone, cum ar fi fața (cunoscută sub numele de melasma sau „mască a sarcinii”) sau în jurul mameloanelor. Aceste modificări ale pielii sunt temporare și tind să se estompeze după naștere.

Renunță la consumul de tutun, alcool și substanțe interzise

Unul dintre cei mai importanți pași către asigurarea unei sarcini sănătoase este să spui nu substanțelor nocive precum tutunul, alcoolul, substanțele interzise sau medicamentele.

Tutunul, sub orice formă, conține numeroase substanțe chimice nocive, inclusiv nicotină, monoxid de carbon și gudron. Atunci când sunt consumate în timpul sarcinii, aceste substanțe pot traversa placenta și pot afecta fătul în curs de dezvoltare.

Alcoolul trece prin placentă și intră în sângele copilului. Acest lucru poate duce la o serie de probleme fizice, comportamentale și cognitive cunoscute sub numele de tulburări ale spectrului alcoolului fetal și pot cauza dizabilități pe tot parcursul vieții, inclusiv dificultăți de învățare, întârzieri de dezvoltare, anomalii faciale și probleme de creștere. Dacă nu vorbim direct de substanțele interzise precum drogurile, mama trebuie să fie atentă la orice medicament administrat și să nu consume pastile sau alte medicamente care nu sunt prescrise de către medic , continuă dr. Ana Chioveanu.

Sarcina este o perioadă ce aduce multe provocări, deși poate fi cea mai frumoasă perioadă din viața ta. Schimbările ce apar în corpul tău, precum și schimbările stilului de viață nu sunt ușoare, dar sunt benefice atât pentru mamă cât și pentru copilul care se dezvoltă.

Dr. Ana Chioveanu este alaturi de viitoarele mamici prin competentele exceptionale avute, experienta dobandita si mai ales prin empatia deosebita pentru pacientele sale. Este membru al Societatii de Obstetrica si Ginecologie din Romania, membru al Societatii Romane de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, membru al The International Society of Ultrasound in Obstetrics & Gynecology. Competentele avute in medicina materno-fetala, histeroscopie si colposcopie impreuna cu empatia si deschiderea catre pacientele sale, o descriu pe dr. Chioveanu ca fiind un medic specialist foarte apreciat, mereu pregatita sa asculte si rezolve problemele femeilor care trec pragul cabinetului sau. Mai multe informatii pe www.drchioveanu.ro

Potentialul Terapiei cu Celule Stem pentru tratarea diabetului – strategii de tratament Comments Off on Potentialul Terapiei cu Celule Stem pentru tratarea diabetului – strategii de tratament 193

Terapia cu celule stem este o noua abordare promitatoare pentru tratamentul diabetului, o boala cronica care afecteaza milioane de oameni din intreaga lume. Celulele stem au capacitatea de a genera tesut nou si de a repara tesutul deteriorat, ceea ce le face o optiune de tratament pentru diabet, care se caracterizeaza prin distrugerea celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Specialistii MedLife Stem Cells Bank iti prezinta potentialul terapiei cu celule stem pentru tratarea diabetului si strategiile de tratament in curs de dezvoltare.

Potentialul terapiei cu celule stem pentru tratamentul diabetului zaharat

Celulele stem au potentialul de a se diferentia in celule necesare care ar putea fi folosite pentru a inlocui celule deteriorate din pancreasul persoanelor cu diabet.

Pe langa potentialul lor de diferentiere, celulele stem au si capacitatea de a modula sistemul imunitar. Acest lucru este deosebit de important pentru diabetul de tip 1, care este cauzat de un atac autoimun asupra celulelor producatoare de insulina din pancreas.

Strategii de tratament pentru terapia cu celule stem in diabet

Exista mai multe strategii de tratament in curs de dezvoltare pentru terapia cu celule stem in diabet, printre care:

  1. Diferentierea celulelor stem in celule producatoare de insulina

Aceasta abordare implica diferentierea celulelor stem in celule producatoare de insulina, care pot fi apoi transplantate in pancreasul persoanelor cu diabet. Aceasta abordare a aratat rezultate promitatoare in studiile pe animale, celulele producatoare de insulina derivate din celule stem inversand cu succes diabetul la soareci. Sunt necesare cercetari suplimentare pentru a optimiza procesul de diferentiere si pentru a asigura siguranta si eficacitatea procedurii.

  1. Modularea imuna

Celulele stem au capacitatea de a modula sistemul imunitar, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1. Aceasta abordare implica transplantul de celule stem care au fost modificate pentru a suprima sistemul imunitar si pentru a preveni deteriorarea ulterioara a pancreasului.

  1. Regenerarea tesutului pancreatic

Celulele stem au capacitatea de a genera tesut nou si de a repara tesutul deteriorat, ceea ce ar putea fi benefic pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2. Aceasta abordare implica transplantul de celule stem care au fost modificate pentru a se diferentia in tesut pancreatic, ceea ce ar putea ajuta la restabilirea functiei pancreasului.

MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponbila in lume, Biosafe Sepax 2, prin care s-au procesat peste 1 milion de recoltari / probe de celule stem si s-au realizat peste 2500 de transplanturi.” explica Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

  1. Terapii combinate

Terapia cu celule stem poate fi combinata cu alte strategii de tratament, cum ar fi medicamentele imunosupresoare sau terapia genica, pentru a spori eficacitatea tratamentului.

Celulele stem pot fi colectate doar in momentul nasterii, din cordonul ombilical. In caz de nevoie, acestea ii vor putea oferi un tratament personalizat copilului (chiar si la varsta adulta) pentru cel putin 80 de afectiuni grave. Unele dintre acestea au fost considerate, pana acum, boli incurabile.

Inscrie-te la concursul lunii august si poti castiga un pachet de recoltare si stocare celule stem la nastere, dar si 1 set cadou Mommy Care oferit de Next Step, 1 ebook garantat cu sfaturi pentru ingrijirea bebelusului! Completeaza formularul de inscriere https://stemcellsbank.ro/concurs-august. Concursul se desfasoara in perioada 01.08.2023 – 31.08.2023.

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.